Hvad er kurtage og hvad koster det at investere i aktier?
Hvad er kurtage og hvad koster det at investere i aktier?

Når man handler aktier, er det naturligvis ikke gratis. Det vil koste dig noget, hver gang du foretager dig en handel, men hvor meget? Du kan få et overblik over hvad de forskellige udbydere tager i kurtage.

Når du har besluttet dig for at investere i aktier, er det vigtigt, at du finder en aktieplatform som opfylder dine behov. Med behov mener vi, at du skal have adgang til de markeder du ønsker at investere i. Foruden tilgængeligheden af markeder, skal du også overveje brugeroplevelsen. Det skal gerne være nemt og tilgængeligt på alle enheder. Endvidere skal priserne ved køb af aktier være spiselige. I denne artikel kan du læse, hvor meget det koster at investere i aktier gennem nogle af de største aktiehandelsplatforme.

Hvad er kurtage?

Når du handler med aktier skal du betale et gebyr som hedder kurtage. Kurtage indkræves for at du kan gennemføre din aktiehandel. At betale kurtage er både gældende ved køb og salg af værdipapirer. Kurtagebeløbet kan både være en procentsats af det beløb der handles for eller være et fast beløb.

Som regel er kurtagen på udenlandske aktiehandler højere end danske. Dette skyldes bl.a., at du på mange handelsplatforme skal betale en afgift alt efter hvilken aktie der tilbydes. Endvidere betaler man også for at have aktierne opbevaret i en depotkonto.

Køb flere aktier på én gang

Når du handler aktier betaler du et fast beløb pr. køb eller salg. Det vil derfor – som udgangspunkt – være smart at foretage så store handler som muligt, når du har besluttet dig for at handle aktier. På denne måde undgår du at dine handler/fremtidige gevinster bliver spist op af kurtage og gebyrer.

Når det så er sagt, så er der absolut intet galt i at starte forsigtigt ud, hvis du er ny på aktiemarkedet. Et råd fra os:

Sæt nogle penge til side, som du vil “lære at handle” for. Glem kurtagen på dine første handler, og få i stedet noget føling med køb- og salg-knappen, så du ved hvordan du lægger en ordre i markedet.

Få et overblik over kurtager hos de forskellige banker
Få et overblik over kurtager hos de forskellige banker

Få et overblik over kurtager hos de forskellige banker

Lad os starte hos en af de største online handelsplatforme; Nordnet.

Nordnet

Hos Nordnet er der mulighed for at blive inddelt i tre forskellige kategorier: Standard, Bonus og Pro.

Vi vil her lave en tabel over hvad de forskellige kategorier dækker over.

Prisoversigt for handel med danske aktier

StandardBonusPro
Antal handler1-19 handler/måned20-39 handler/måned+40 handler/måned
Kurtage0.10 %0.075 %0.05 %
Mindste pris29 DKK29 DKK29 DKK

Det afhænger altså af, hvor aktiv du er som investor, men fælles for alle er mindsteprisen på 29 DKK pr. handel.

Bemærk, dette er priserne for at handle danske aktier.

Lad os for lethedens skyld lave samme oversigt for amerikanske aktier.

Prisoversigt for handel på NYSE og NASDAQ

StandardBonusPro
Kurtage0.15 %0.10 %0.15 %
Mindstepris13 USD12 USD11 USD

Kurtageklasserne fungerer således, at hvis du i én måned har foretaget 25 handler, så vil du i den kommende måned automatisk blive “opgraderet” til Bonus kategorien.

Lad os hoppe videre til den næste sværvægter i branchen, SaxoInvestor

SaxoInvestor

SaxoInvestor er en af de billigste handelsplatforme, når det kommer til aktiehandel. Det er banken, Saxobank, som står bag SaxoInvestor.

SaxoInvestor har – ligesom Nordnet – en bred vifte af markeder, som vil tilfredsstille de fleste investors behov. Særligt er SaxoInvestor foran på minimumskurtagen og kurtagen, da deres kurtage ligger på 0.10 % og minimumskurtagen på 14 DKK. 

Hvad med handel på det amerikanske marked?

Jo, her er SaxoInvestor også billigere end Nordnet. En handel på NYSE eller NASDAQ ville hos Nordnet koste dig mindst 13 USD, men hos SaxoInvestor koster det dig sølle 3 USD. Der hvor fælden lidt klapper for SaxoInvestor er ved valutavekslingen. Her er deres spread højere end hos Nordnet.

Valutaspread hos SaxoInvestor = 0.50%

Valutaspread hos Nordnet = 0.25%

Lad os sige, at du vil veksle 10.000 DKK til USD, koster det dig hos SaxoInvestor 50 DKK, hvorimod kun 25 DKK hos Nordnet.

Lad os slutte af hos en bank, nemlig Danske Bank.

Danske Bank

Det er altså ikke uden grund, at klart de fleste investorer vælger én af de to førnævnte, for hvis vi kigger på priserne for aktiehandel hos Danske Bank, så ligger de altså en del over de to andre.

Minimumsprisen er 29 DKK, altså det samme for Nordnet, men når det kommer til udenlandske børser, så topper priserne hos Danske Bank de to andre.

At foretage dig en handel på NYSE eller NASDAQ, vil hos Danske Bank koste dig minimum 149 DKK, hvor det hos SaxoInvestor eller Nordnet koster hhv. 3 USD og 13 USD.

Hvad med indberetning til SKAT?

Det er ikke noget du skal frygte så længe du handler hos en dansk bank. De 3 førnævnte indberetter alle automatisk dine handler til din årsopgørelse. Den eneste du skal være opmærksom på er platformen eToro. Her skal du nemlig selv stå for at indberette til SKAT.


Læs andre artikler om investering her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan måske også lide
Hvad er en aktie? (Forklaring)

Hvad er en aktie? (Forklaring)

En aktie er et værdipapir der viser at du er investor og…
Hvad påvirker en akties kurs?

Hvad påvirker en akties kurs?

Når der er tale om svingninger i aktiekurser, er det vigtigt at huske på, at når alt kommer til alt, handles aktier på baggrund af udbud og efterspørgsel. Det kræver derfor en køber, som vil købe dine aktier, til den pris du sætter dem til salg for eller omvendt.
Hvordan bliver man beskattet af aktier?

Hvordan bliver man beskattet af aktier?

Som investor er det vigtigt at vide, hvordan man bliver beskattet af aktier. Hvis du ikke ved, hvordan du skal betale skat af aktier, kan du ende med at betale for meget i skat. I denne artikel vil vi gennemgå reglerne for beskatning af aktier og investeringer. Vi vil også se på, om man skal betale skat af sine aktier eller ej.