Hvad er en aktie? (Forklaring)
Hvad er en aktie? (Forklaring)

En aktie er et værdipapir der viser at du er investor og har en ejerandel i en virksomhed. Dette gør dig altså til medejer, og kan dermed udløse en del af en virksomheds udbytte eller overskud.

Hvis du går på nettet og søger efter en definition på, hvad en aktie er, vil du med sikkerhed møde en masse forskellige og komplicerede forklaringer. Lad os komme med et eksempel og spare dig for besværet.

Eksempel på en aktie

Hvis vi spoler tiden tilbage til år 1880, og antager at du har fået en fremragende idé til at producere et køretøj eller det vi i dag kender som en bil. For at føre idéen ud i livet skal du derfor starte din egen virksomhed som skal producere biler. For at rejse kapital har du følgende tre muligheder:

  1. Bruge dine egne opsparede penge
  2. Tage et lån i banken eller anden form for kreditor
  3. Finde folk som vil købe en andel af din virksomhed, for til gengæld at blive medejer

Du har desværre ikke opsparet nok penge til din bilvirksomhed. Derfor er mulighed 1 udelukket.

Du får desværre også et nej fra din bank, fordi de slet ikke forstår din idé om en bil – ”det er da ikke muligt”. Mulighed 2 er hermed også udelukket.

Lad os derfor vende fokus mod mulighed 3. Du vælger at opdele din kommende virksomhed i, lad os sige, 1000 stykker. Lad os kalde disse stykker for aktier. Hvis du kan overtale venner og familie til at købe en eller flere aktier, bliver de medejere af din bilvirksomhed. Lad os kalde disse ejere for aktionærer.

Ovenstående eksempel giver et billede af, hvad en aktie er og hvorfor en virksomhed udsteder aktier, nemlig for at rejse kapital.

Hvorfor investere i aktier?

Lad os tage tilbage til nutiden. Du har besluttet dig for at investere i en virksomhed, men hvorfor?

Når man investerer penge, er det oftest med håbet om at avle flere penge. Man investerer derfor i virksomheder, som man forventer vil gøre det godt i fremtiden, så virksomheden bliver mere værd og dermed bliver din andel mere værd.

Du kan derfor investere penge i en virksomhed som fx Apple, i håbet om, at Apple vil blive mere værd, end da du købte dine andel i virksomheden.

Læs andre artikler om aktier her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan måske også lide
Hvad er kurtage og hvad koster det at investere i aktier?

Hvad er kurtage og hvad koster det at investere i aktier?

Når du har besluttet dig for at investere i aktier, er det vigtigt, at du finder en aktieplatform som opfylder dine behov. Med behov mener vi, at du skal have adgang til de markeder du ønsker at investere i. Foruden tilgængeligheden af markeder, skal du også overveje brugeroplevelsen. Det skal gerne være nemt og tilgængeligt på alle enheder. Endvidere skal priserne ved køb af aktier være spiselige. I denne artikel kan du læse, hvor meget det koster at investere i aktier gennem nogle af de største aktiehandelsplatforme.
Hvad påvirker en akties kurs?

Hvad påvirker en akties kurs?

Når der er tale om svingninger i aktiekurser, er det vigtigt at huske på, at når alt kommer til alt, handles aktier på baggrund af udbud og efterspørgsel. Det kræver derfor en køber, som vil købe dine aktier, til den pris du sætter dem til salg for eller omvendt.
Hvordan bliver man beskattet af aktier?

Hvordan bliver man beskattet af aktier?

Som investor er det vigtigt at vide, hvordan man bliver beskattet af aktier. Hvis du ikke ved, hvordan du skal betale skat af aktier, kan du ende med at betale for meget i skat. I denne artikel vil vi gennemgå reglerne for beskatning af aktier og investeringer. Vi vil også se på, om man skal betale skat af sine aktier eller ej.
Lær mere om investeringer i denne artikel

3 forskellige aktiver som du skal investere i 

Hvis man gerne vil investere, kan man faktisk gøre således på mange…